УКР
ENG
Пошук


Формування конкурентних переваг і конкурентного потенціалу компаній зі страхування життя
Новікова М. М., Волкова М. В., Швед А. Б.

Новікова М. М., Волкова М. В., Швед А. Б. Формування конкурентних переваг і конкурентного потенціалу компаній зі страхування життя. Проблеми економіки. 2024. №1. C. 77–83.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-1-77-83

Розділ: Економіка та управління підприємствами

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 334.021.1

Анотація:
У статті визначено конкурентні переваги та конкурентний потенціал компаній зі страхування життя (КСЖ). Зазначено, що страховий бізнес є важливою частиною фінансово-кредитної системи, і страховий ринок є ідеальним місцем для розвитку цієї галузі. Акцентовано увагу на тому, що ринок страхування життя в Україні перебуває на етапі формування. Сучасна нестабільна соціально-економічна ситуація, воєнна агресія рф та особливості культурно-історичних традицій українців є основними перешкодами та проблемами для його розвитку. На основі проведеного SWOT-аналізу зроблено висновок про існування певних проблем у діяльності КСЖ. Разом із поширенням світових тенденцій глобалізації та інтеграції національних ринків, автоматизації операційних процесів, посиленням конкуренції проявляються тенденції, що є характерними особливостями українського страхового ринку. Встановлено, що управління конкурентним потенціалом КСЖ залежить від прийняття правильних управлінських рішень під час формування та використання його конкурентних переваг. Заходи представлені у вигляді програмно-цільових блоків, що забезпечуватимуть основу для створення механізму управління конкурентним потенціалом КСЖ. Крім того, кожен з блоків можна розглядати як окрему підсистему, яка складається з різних компонентів. Визначено складові управління конкурентним потенціалом КСЖ. Встановлено, що оцінка конкурентних переваг страховика та конкурентного потенціалу буде можливою лише за допомогою системної оцінки, яка має чітку базу порівняння. Ця оцінка повинна враховувати не лише фінансовий аспект, але й результати управління, ефективність використання маркетингових інструментів, якість страхової послуги й обслуговування страхувальника. Представлено заходи щодо підвищення конкурентного потенціалу страхової послуги. Зроблено висновок, що однією з важливих умов ефективного управління конкурентоспроможністю компаній зі страхування життя є визначення конкурентних переваг та конкурентного потенціалу КСЖ, що у перспективі дозволяє оцінити рівень конкурентоспроможності страхової компанії та розробити певні заходи щодо підлаштування під потреби страхового ринку на всіх етапах операційної діяльності та ланок управління для швидкого та оперативного реагування на зовнішні загрози.

Ключові слова: формування, управління, конкурентна перевага, конкурентний потенціал, конкурентоспроможність, компанії зі страхування життя.

Рис.: 3. Табл.: 1. Бібл.: 12.

Новікова Марина Миколаївна – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри, кафедра менеджменту і публічного адміністрування, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: novikova@kname.edu.ua
Волкова Мілиця В’ячеславівна – кандидат економічних наук, доцент, доцент, кафедра менеджменту і публічного адміністрування, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: milaha7432@gmail.com
Швед Аліна Борисівна – кандидат економічних наук, доцент, кафедра менеджменту і публічного адміністрування, Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17, Харків, 61002, Україна)
Email: alinaborisovnamazur@gmail.com

Список використаних у статті джерел

Адамович В. В. Реформування галузі страхування життя в Україні – вимога часу, потреба суспільства, завдання влади. Страхова справа. 2002. № 3. С. 72–74.
Базилевич В. Д. Сучасна парадигма страхування: сутність та протиріччя. Фінанси України. 2007. № 9. С. 42–50.
Березецька Г. Ринок страхування життя в Україні: життя ледве жевріє. URL: https://news.finance.ua/ua/news/-/349965/rynok-strahuvannya-zhyttya-v-ukrayini-zhyttya-ledve-zhevriye
Горбач Л. М. Страхова справа : навч. посіб. Київ : Кондор, 2003. 252 с.
Колосок A. M. Соціальне страхування в контексті становлення соціального діалогу. Актуальні проблеми економіки. 2008. № 3 (81). С. 129–135.
Кулина Г. М. Сучасні тенденції розвитку страхування життя у світі. Економічний аналіз. 2014. Т. 15. № 2. С. 64–70.
Мальований М. І. Зарубіжний досвід страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань // Становлення економіки України у післякризовий період: ризики та проблеми розвитку / за ред. О. О. Непочатенко (Ч. 2). Умань : Видав. «Сочінський», 2012. 416 с. С. 379–383.
Фурман В. М. Страхування: Теоретичні засади та стратегія розвитку : монографія. Київ : КНЕУ, 2005. 334 с.
Страховий бізнес: оцінка конкурентоздатності послуг. URL: http://osvita.ua/vnz/reports/management/14584/
Налукова Н. І., Бадида М. Фінансова діяльність страховика: концептуальні засади теорії і практики. Світ фінансів. 2015. Вип. 2. С. 105–117.
Реформування ринків фінансових послуг в умовах інтеграції до європейського фінансового простору : монографія / наук. ред. Р. Пукала, Н. М. Внукова. Харків : ТО Ексклюзив, 2016. 166 с.
Шлапак Н. С., Кривич Т. Е. Проблеми розвитку страхового бізнесу у сучасних умовах. Theoretical and Practical Aspects of Economics and Intellectual Property. 2017. Issue 15. С. 268–272.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру