УКР
ENG
Пошук


Зовнішньоторговельна інтеграція України в умовах поглиблення міждержавних конфліктів
Калюжна Н. Г.

Калюжна Н. Г. Зовнішньоторговельна інтеграція України в умовах поглиблення міждержавних конфліктів. Проблеми економіки. 2020. №1. C. 27–35.
https://doi.org/10.32983/2222-0712-2020-1-27-35

Розділ: Світова економіка та міжнародні відносини

Стаття написана українською мовою
Завантажень/переглядів: 0

Завантажити статтю у форматі pdf -

УДК 339.9.012:330.42

Анотація:
Метою статті є ретроспективний аналіз зовнішньої торгівлі України товарами у контексті поглиблення міждержавних економічних протиріч та активного використання дискримінаційного інструментарію зовнішньоторговельної політики. Констатовано ускладнення перебігу процесів регіональної інтеграції держав через активізацію антиглобалізаційних тенденцій у міжнародних економічних відносинах. Обґрунтовано необхідність дослідження інтеграційних пріоритетів зовнішньої торгівлі України в умовах інтенсифікації міждержавних зовнішньополітичних та економічних конфліктів. Здійснено ретроспективний аналіз абсолютних (обсяги товарообігу в цілому та з окремими групами країн) і відносних (частка торгівлі з окремими групами країн в загальній структурі товарообігу) показників зовнішньої торгівлі України товарами з країнами Європи та СНД. Засвідчено негативний вплив запровадження Росією та Україною системи взаємних економічних санкцій на товарообіг держави в цілому та з окремими групами країн. Підтверджено гіпотезу про існування неухильної від’ємної тенденції в динаміці абсолютних і відносних показників зовнішньої торгівлі України товарами з країнами СНД. Не виявлено стійкої тенденції до зростання показників зовнішньої торгівлі України з країнами Європи в абсолютному вимірі. Обґрунтовано, що зовнішньоторговельна інтеграція України до європейського простору потребує виваженої торговельної політики з метою запобігання подальшій ескалації міждержавних торговельних конфліктів. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є надання кількісної оцінки впливу дискримінаційних заходів на національну економіку та розроблення рекомендацій щодо формування інтеграційних пріоритетів України на основі ефективної взаємодії з європейським і світовим економічним простором.

Ключові слова: інтеграція, торговельний конфлікт, економічні санкції, зовнішня торгівля, гіпотеза, тенденція.

Рис.: 3. Табл.: 5. Формул: 2. Бібл.: 9.

Калюжна Наталія Геннадіївна – доктор економічних наук, професор, професор, кафедра світової економіки, Державний торговельно-економічний університет / Київський національний торговельно-економічний університет (вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна)
Email: n.kalyuzhna@knute.edu.ua

Список використаних у статті джерел

Qureshi M. S. Trade and the neighbor's war. Journal of Development Economics. 2013. Vol. 105. P. 178–195.
Madies T., Laurila H., Golliard M. Economic Sanctions: Embargo on Stage. Theory and Empirical Evidence. Fribourg : Universitas Friburgensis, University of Tampere, 2013. 127 р.
Войтов С. Г. Торговельні санкції Росії проти України: аналіз причин та наслідків. Стратегія розвитку України. 2015. № 2. С. 56–61.
Дугінець Г. В., Павлишина К. Санкції у зовнішній торгівлі. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2019. № 6. С. 5–17.
Панченко В. Г. Економічні санкції як інструмент зовнішньої політики в контексті реалізації національних інтересів. Інвестиції: практика та досвід. 2017. № 17. С. 10–16.
Серпухов М. Ю. Обґрунтування інтересів учасників торговельних війн у міжнародній практиці. Економіка розвитку. 2013. № 3 (67). С. 106–110.
Шнипко О. С. Торгівельні війни в умовах глобалізації: значення для України. Інвестиції: практика та досвід. 2011. № 21. С. 4–5.
Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
Калюжна Н. Г. Інтеграційні пріоритети зовнішньої торгівлі України товарами: ретроспектива та тенденції розвитку. Формування ринкових відносин в Україні. 2015. № 11 (74). С. 81–86.

  The Promblems of Economy, 2009-2024 Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International CC-BY-SA. Написати вебмастеру